Corona – virus update

Vragen over fietsen in corona tijd

Update 17 november: De informatie op deze pagina wordt momenteel aangepast op basis van de persconferentie van het kabinet van 17 november. 

Het kabinet verscherpte begin november opnieuw de coronamaatregelen aan. Dat heeft een positief effect gehad, waardoor het vanaf 19 november weer is toegestaan om met maximaal 4 personen samen te fietsen. Uiteraard geldt nog steeds: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze FAQ.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik nog in een groep fietsen?

Ja. Maar alleen in groep die uit maximaal 4 personen bestaat. Let er goed op dat als je samen fietst, je onderling 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. Ook dat is een van de verscherpte maatregelen die gelden voor sporters. Daarnaast geldt ook nog steeds de basisregel: minimaal 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand en mag je met niet meer dan 4 personen bij elkaar staan. Vind je het niet prettig om samen te fietsen, fiets dan met z’n drieën, tweeën of solo óf fiets virtueel en doe mee met onze Fietssport League op Bkool.

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand tot elkaar tijdens het fietsen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Afstand houden tot elkaar lijkt dan bijna onmogelijk. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je als groep fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.

Vind je het toch te risicovol om als duo te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden, bijvoorbeeld via Bkool.

Hoe houd je als mountainbiker rekening met de maatregelen op en rond de trails?

Ook voor mountainbikers geldt: fiets met maximaal 4 personen in een groep en respecteer de 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Geef elkaar de ruimte, zeker op de singletracks. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden, maar wees geduldig tot je voldoende ruimte hebt en bedank vriendelijk. Rijdt iemand achter je die jou wil inhalen? Laat je niet opjagen, maar geef de ander de ruimte zodra dit kan. Ga aan de kant zodra het breder wordt. Deze plus nog 6 andere tips lees je hier.

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Je vindt hier 9 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen.

Mag mijn vereniging nog clubritten organiseren?

Ja, mits je clubleden in een groep van maximaal 4 personen fietsen. De groepen mogen bij start en finish en onderweg niet mengen. Laat bijvoorbeeld groepen starten vanaf twee locaties, met telkens 10 minuten ertussen. Bespreek vooraf de route en maak duidelijke afspraken over hoe je als groep rijdt. Bijvoorbeeld uitsluitend achter elkaar of over brede, autoluwe wegen. En ook voor vertrek, bij terugkomst of bij pech onderweg geldt: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je veilig als vereniging op pad gaat. Bekijk daarnaast de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF. Hierin vind je onder andere bepalingen over de 1,5 meter afstand voor, tijdens en na het sporten.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie? Dan moeten de sportkantine, kleedkamers en douches gesloten blijven. Helaas zijn ook evenementen verboden. Daar vallen ook toertochten onder.

Organiseert je vereniging een toertocht? Dan is deze niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Informeer je deelnemers dat je tocht niet doorgaat.

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor verenigingen?

Ja, er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Het NOC*NSF zet op deze pagina deze regelingen voor je op een rij en schetst de stand van zaken per regeling.

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

De Rijksoverheid raadt reizen en het boeken van reizen naar het buitenland tot half januari sterk af, tenzij strikt noodzakelijk. Het dringende advies is om juist zoveel mogelijk dicht bij huis te blijven en niet noodzakelijke reizen te vermijden. Een rit in Duitsland of België of een midweek fietsen in Zuid-Spanje is dus niet noodzakelijk. Wil/moet je toch naar het buitenland? Check dan vóór vertrek de meest actuele reisinformatie en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB. Kijk op de site van Cycling Vlaanderen en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen.

Vragen over toertochten

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Nee. Evenementen zijn sinds 14 oktober 22.00 uur verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn daarom ook niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender

Wanneer kan ik weer een toertocht fietsen?

Dat is nog niet duidelijk. De landelijke verscherpte maatregelen gelden sinds woensdag 14 oktober. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de verscherpte maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden. 

Ik ben organisator: wanneer kan ik weer een tocht of wedstrijd organiseren?

Dat is nog niet duidelijk. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de verscherpte maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden. 

Organiseren jullie in 2021 (weer) een tocht (of tochten)? Geef dan in ieder geval via Mijn tochten de datum en (concept)route van je tocht op. Doe dit bij voorkeur voor 27 november 2020. Zo weet je zeker dat – als er in 2021 weer evenementen mogen plaatsvinden – je tocht niet overlapt met een andere tocht. De kalendercoördinator van de NTFU checkt namelijk tussen 27 november en 2 december alle opgegeven tochten en routes. Blijkt één van jullie routes te overlappen, dan ontvang je een bericht met de vraag om samen met de andere organisator een oplossing te zoeken.

Hoe kan ik me als organisator het beste voorbereiden op het moment dat er straks weer evenementen mogen plaatsvinden?

In dit artikel lees je alvast hoe een toertocht kunt organiseren in tijden van corona. Ook zetten we alvast 6 tips voor je op een rij, hoe je rekening houdt met de 1,5 meter afstand en de drukte kunt spreiden. Zodra evenementen weer zijn toegestaan en de voorwaarden duidelijk zijn, werken we het document NTFU Reglement toertochten bij: een praktische gids voor een coronabestendig evenement. Heb je vragen over een evenement in coronatijd? Stuur dan een mail naar Martine van de Veen (mvandeveen@ntfu.nl). 

Vragen over trainingen

Kunnen trainingen, zoals mountainbike- en wielerclinics dan nog wel doorgaan?

Ja, maar denk eerst goed na of het verstandig is om de training door te laten gaan: kun je de training veilig organiseren, binnen de verscherpte maatregelen? Raadpleeg daarom eerst de lokaal geldende noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen. Deze zijn leidend. Je vindt de noodverordeningen op de site van de betreffende veiligheidsregio. Klik hier voor overzicht van alle veiligheidsregio’s. 

Schrijft de veiligheidsregio geen aanvullende maatregelen voor sporten en trainingen? Dan gelden de volgende landelijke maatregelen:

Er mogen groepjes van maximaal 4 personen naast elkaar sporten als:

  • de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
  • er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
  • zij niet mengen;
  • en de trainer niet switcht tussen verschillende duo’s. In de praktijk betekent dit dat er per duo één trainer aanwezig moet zijn.

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Mogen kinderen nog samen fietsen/trainen?

Ja. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen met meer dan 4 personen samen sporten. Let op: kinderen vanaf 13 jaar mogen na het sporten niet bij elkaar komen met meer dan 4 personen. Voor jongere kinderen geldt deze beperking niet. In dit artikel vind je meer over de gevolgen van de maatregelen voor je trainingsaccomodatie en vanaf welke leeftijd kinderen afstand moeten houden.

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

Er zijn een aantal onderzoeken naar hardlopen/fietsen in coronatijden. Een aantal van deze onderzoeken lopen nog, maar de officiële resultaten zijn nog niet gepubliceerd, het gaat hier om eerste bevindingen. Verschillende experts zijn daarom kritisch op de uitkomsten. NTFU is als wielersportbond niet de instantie om zelf wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM. Zij adviseren 1,5 meter afstand. Iemand die hoest/niest, verspreidt binnen deze straal het grootste volume aan vochtdruppels met het virus.

Bron:NTFU

https://www.ntfu.nl/home/nieuws/id/1155/vragen-over-fietsen-in-coronatijd