Start2bike Najaar 2019

De afgelopen maand werd er onder de vlag van Tc Velocé een Start2Bike clinic georganiseerd. De clinic, ooit FietsFit geheten, werd tot nu toe door Knippenborg Fietsen georganiseerd, maar na 12 jaar vond Paul het mooi geweest. Reden voor een drietal Velocé leden om de handschoen op te pakken. Richard, als oud FietsFit instructeur, en de vers door de NTFU opgeleide instructeurs Norman en Johnny begonnen op zondag 6 oktober met de eerste les.

Met toestemming van de nieuwe basisschool directeur Jacques Jansen werd op het sportveld van de Waareise in de eerste les de 13 deelnemers bijgebracht hoe er veilig geremd en geschakeld moet worden. De 13 deelnemers, afkomstig uit Zieuwent, Beltrum, Eibergen, Winterswijk, Didam, Groenlo en Lichtenvoorde, bleken bijzonder leergierig en enthousiast. De eerste les werd afgesloten met een rondje kerkepaden, waarbij onder andere de nieuwe natuur rond de Baakse Beek bij Jos ‘Olde Moat’ ten Have in het parcours zat.

De tweede les vond op de Vennebulten plaats. Met de fiets ernaartoe en vervolgens oefenen in het maken van bochten en rijden in een groep. Slalommen, scherp draaien, kijken waar je naar toe wilt en hoe kan de apex je helpen een bocht snel te nemen, alles kwam aan bod, net als de tekens die een wegkapitein bij rijden in de groep gebruikt. Voor de afsluitende tocht door de Vennebulten en de rit naar huis werd de groep in tweeën gesplitst, voor de veiligheid, maar ook om deelnemers op hun eigen niveau te kunnen laten fietsen.

Na de Vennebulten was voor les 3 de Besselinkschans aan de beurt. Uiteraard ging men er ook vandaag met de fiets heen, zodat iedereen goed opgewarmd de schans in fietste. In de schans leerden de deelnemers balanceren en het nemen van obstakels. Twee knijp-kippen lieten duidelijk horen of men het obstakel netjes nam. Na de kippen waren steeds dikker wordende takken aan de beurt, tot een boomstam van 25 cm aan toe. Dat obstakels niet alleen op de grond liggen, ervoeren de deelnemers toen gevraagd werd om onder een lint door te fietsen. Met je buik op het zadel of hangend naast de fiets werd ook dit obstakel genomen. De afsluitende tocht, wederom in 2 groepen, was zwaar door de mul gereden paden door de enduro motorcross van een week daarvoor.

De laatste les werd, met toestemming van Halmac, gehouden op circuit de Kappenbulten. Voor deze les, waarin klimmen en dalen centraal stonden, was de grote grasheuvel achterop het circuit ideaal. Linksom heb je een geleidelijke klim naar boven en een steile afdaling, rechtsom een steile klim en geleidelijke afdaling. Het afdalen hadden de deelnemers al snel onder de knie, al was het afdalen zonder te remmen voor sommigen toch wat te veel gevraagd.  

Klimmen was een ander verhaal, ook al omdat de leiding had verzocht om op de lichtste versnelling naar boven te fietsen. Sommigen probeerden met die lichte versnelling toch tempo te maken om erachter te komen dat dat niet kan en je na 3 meter klim stilvalt. Tijd nemen en rustig naar boven peddelen was het devies. Voor de afsluitende tocht werd in 2 groepen door het Hengelse Zand gefietst en op het zand kwam alles van de afgelopen 4 lessen aan bod.

Na afloop was de diploma-uitreiking bij ’t Witte Paard en werd afgesproken om met een aantal deelnemers gezamenlijk de Grenslandtocht van FTC Wenters te Winterswijk te gaan fietsen. Een aantal deelnemers heeft inmiddels besloten lid van Tc Velocé te worden. De organisatie kijkt terug op 4 leuke zondagen, waarbij we speciaal Bob, Frank en Paula willen bedanken voor hand en span diensten als laatste man/vrouw of instructeur op dagen dat een van ons verstek moest laten gaan.

De volgende NTFU Start2Bike cursus is in het voorjaar van 2020 en begint in het laatste weekeind van Maart. Naar alle waarschijnlijkheid zal de clinic dan opnieuw door Tc Velocé georganiseerd worden.